warm water

Een groot deel (ongeveer 70%) van de energiebehoefte van een gemiddeld gezin gaat naar warm water. Er zijn verschillende manieren om water te verwarmen. Wij gebruiken daarvoor de zon en houtvuur.  Als de zon schijnt of het vuur brandt, kan daarmee water worden verwarmd en opgeslagen in een buffervat.

We gebruiken twee buffervaten. Een vat staat in de schuur en wordt verwarmd door de zonneboiler op het schuurdak.  Het andere buffervat staat in huis en wordt verwarmd door het houtvuur waarop we in de winter koken en door een haard die we in de winter voor de sfeer stoken. Voor het kookvuur en voor het haardvuur gebruiken we verbrandingstoestellen die zijn ontworpen op volledige verbranding. Het hout wordt verbrand en de daarbij vrijkomende rookgassen worden ook verbrand. Hierdoor is de verbranding schoon en  efficiënt. De beide vuren gebruiken hetzelfde rookkanaal en in de aanloop daar naartoe een warmtewisselaar (een soort radiator). Het water dat door de warmtewisselaar stroomt, wordt warm door de rookgassen die erlangs stromen en geeft die warmte af aan het buffervat.

Beide buffervaten zijn gekoppeld zodat in de zomer (veel zonnewarmte) het buffervat in de schuur zorgt dat ook het buffervat in huis warm wordt. In de winter (weinig zonnewarmte en veel houtvuurwarmte) zorgt het buffervat in huis dat ook het vat in de schuur warm wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.