Bouwen met kalkhennep in de Leeuwarder Courant:

Leven in en met de natuur aan de Ringwiel

Het leven ademt…

…werkelijk  in de woning die verrijst aan de Ringwiel buiten Oudega. ,,We hebben respect voor de natuur.’’

De wanden zijn donkergeel en nog een beetje vochtig. De 40 centimeter kalkhennepgevel oogt warm en passend op wonderschone plek aan de poel op deze zonnige herfstmiddag op enkele kilometers buiten Oudega (SWF.).

Huub Lambriex en echtgenote Ester van Kuffeler bouwen hier hun droomhuis. Over een jaar hopen ze de Randstad achter zich te kunnen laten om definitief neer te strijken in hun geliefde Friesland.

Drinkwater

Ruim een eeuw stond op deze plek een boerderij. Sporen hiervan zijn er niet meer; de vorige eigenaar heeft de hoeve verwijderd. Het maakt de weg vrij voor de nieuwe eigenaren. Ze kunnen hun eigen filosofie er volledig kwijt. ,,We willen leven in en met de natuur. We willen hier zo zelfvoorzienend mogelijk zijn.’’

Dus wordt straks het regenwater opgevangen, gefilterd en gebruikt als drinkwater. Een gasaansluiting komt er niet, de ‘rocket stove’ – een houtkachel die zo heet wordt dat zelfs gevaarlijke rookgassen verbranden – moet de woning verwarmen en voor warm water zorgen. Zonnepanelen leveren de noodzakelijke elektriciteit. ,,We willen geen concessies doen aan ons gewenste comfort en denken zo heel ver te kunnen komen’’, aldus Van Kuffeler. Ook een moestuin zal niet ontbreken. De voormalig fysiotherapeute houdt zich nu beroepshalve bezig met voedings- en gezondheidsleer.

‘We willen andere mensen inspireren en laten ervaren hoe wij hier straks leven’

Bijzonder element in de woning, die voor een groot deel uit hout bestaat, zijn de muren van kalkhennep. Het is een nieuwe bouwmethode, waarvan architect Niels Groeneveld van Werkstatt uit Eindhoven hoge verwachtingen heeft. ,,We willen graag natuurlijke materialen gebruiken. De stelen van de hennepplant (een andere soort dat die voor wiet wordt gebruikt, red.) zijn zeer geschikt. Door er kalk aan toe voegen versteent het, maar het blijft veertig jaar lang ademen. Het isoleert dus niet alleen, maar het zorgt voor een goed binnenhuisklimaat. Het neemt en geeft zuurstof waar nodig.’’

Gastenverblijf

Zelfs voor de natuur is het een geweldig gewas. ,,De stelen kunnen tot wel 4 meter hoog worden. De wortels steken ook heel diep en verrijken de bodem zodanig dat er helemaal geen pesticiden meer gebruikt hoeven worden. Na het rooien van de planten kun je er ook een periode andere gewassen op milieuvriendelijke wijze kunnen telen’’, zegt Lambriex enthousiast.

Naast het woonhuis komt een gastenverblijf, voorzien van dezelfde installaties als in de woning. ,,We willen andere mensen inspireren en laten ervaren hoe wij hier straks leven.’

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.