Zelfvoorzienend leven in Friesland

Een paar jaar geleden besloten Ester en ik #zelfvoorzienend in Friesland te gaan wonen. Hoe vaker wij hieraan dachten des te enthousiaster werden we. Toen we een geschikte plek vonden was de beslissing snel genomen: we gaan het dóen!

Zowel de randstad als Friesland hebben voor- en nadelen als het om wonen en werken gaat. Voor ons geven de schoonheid van de natuur, de zuiverheid van de lucht, de weidse uitzichten en de mogelijkheid om een vergaand #zelfvoorzienend leven op te bouwen de doorslag.

De beslissing is genomen! We hebben een mooie plek gevonden en bereiden ons voor op de bouw van ons nieuwe huis om daar binnenkort te gaan leven.

Omdat we allebei de lat graag hoog leggen, voelt het aan als een boeiende uitdagende sport om uit te vinden hoe ver we kunnen komen op het pad naar zelfvoorziening. Een reeks uitdagingen op verschillende vlakken ligt op ons te wachten:

Hoe gaan we voorzien in electriciteit en warm water?

In hoeverre kunnen we de #voedselkringloop sluiten?

voedselkringloop

Hoe koken we op natuurlijke energie zoals houtvuur of zonnewarmte?

Hoe vangen we regenwater op en in hoeverre kunnen we dit geschikt maken voor drinkwater?

Hoe zuiveren we ons huishoudelijk afvalwater (grijs water)?

En allereerst: hoe bouwen we zoveel mogelijk met natuurlijke materialen?

In hierop volgende berichten zullen we op al deze onderdelen ingaan en hopen hiermee iedereen die natuurvriendelijk wil leven verder te helpen. Veel leesplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.